Tutustu HM-Isännöintipalvelujen tietopakettiin | Tampere, Pirkanmaa

Ikkunoiden tiivistäminen kannattaa useimmiten teettää ammattiliikkeellä virheiden välttämiseksi ja energian säästämiseksi. Tiivistystöissä on otettava huomioon talon ilmanvaihtojärjestelmä ja turvattava korvausilman saanti.

Ikkunat tulisi tiivistää silikonikumitiivisteillä. Ne ovat erittäin hyvin kosteutta kestäviä ja pitkäikäisiä tiivisteitä. Tällaisten tiivisteiden kestoiän on arvioitu olevan 10–15 vuotta. Kiinnitys voi tapahtua itse nauhassa olevalla tarraliimalla.

Ulkolasi jäätyy tai kostuu

  • Syynä on liian tiivis ulkopuite.
  • Vika korjaantuu tavallisesti sillä, että ulkopuitteen ylä- ja alaosan tiivisteestä leikataan muutaman sentin pätkä pois, jolloin ilma pääsee kiertämään ikkunalasien välissä ja vie kosteuden pois.
  • Irrotettavan tiivistepätkän pituus saadaan selville kokeilemalla.
  • Liian suuri ikkunavälin tuuletus aiheuttaa sisälasin jäätymisen ja suurentaa energiankulutusta.

Sisäpuitteen lasin sisäpinta kostuu

  • Tämä johtuu yleensä siitä, että huoneen ilmanvaihto on riittämätön.
  • Huoneisto on niin tiivis, että tarvittavaa korvausilmaa ei tule riittävästi, jolloin poistoilma ei toimi kunnolla.
  • Vika korjaantuu sillä, että yhdestä puiteparista poistetaan tiivistettä ulkopuitteen alaosasta ja sisäpuitteen yläosasta.

Sisälasin ulkopinta tai sisä- ja välipuitteissa olevien lasien väli kostuu

  • Tämä johtuu usein siitä, että sisälasin kiinnitykseen käytetty kitti on kuivunut tai jäänyt paikoitellen pois. Tällöin lasin ja puitteen välistä pääsee kosteutta välitilaan. Asia voidaan korjata tiivistämällä lasin ja puitteen välinen rako silikonikitillä.
  • Vastaavanlainen vika aiheutuu myös siitä, että sisä- ja välipuitteen välinen tiiviste vuotaa tai sitä ei ole ollenkaan. Vika korjaantuu, kun tiivisteet kunnostetaan.

Tiivisteet asennetaan sisä- ja mahdolliseen välipuitteeseen. Ulkopuitteen tiivistämisessä on huolehdittava siitä, että ilmavälissä syntyy riittävä ilmankierto. Se varmistetaan siten, että puitteenyläkulmista jätetään tiivistettä pois niin pitkät pätkät, että lasin hikoilua ja jäätymistä ei tapahdu. Tiivisteet on asennettava siten, että tiiviste jatkuu nurkissa katkeamattomana.

Liian tiiviit ikkunat aiheuttavat koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa taloissa ilmavuotojen siirtymisen toisiin paikkoihin, kuten ulkoseinien lattianrajoihin, ulkoseinäelementtien saumoihin jne. Näiden hallitsemattomien ilmavuotojen estämiseksi on pyritty ottamaan korvausilma tuuletusikkunan yläosan kautta poistamalla riittävän suuri pätkä tiivistettä puitteen yläkappaleesta.

Ota yhteyttä!